Fundația SERA ROMÂNIA și Penny România au inaugurat primul și singurul centru itinerant de recuperare din țară pentru copiii cu dizabilități din Delta Dunării, miercuri, 22 septembrie, alături de reprezentanții instituțiilor relevante la nivel național pentru protecția copilului, precum și ai instituțiilor publice locale cu un rol important în funcționarea pe termen lung, în Tulcea, a acestui proiect inovator pentru România.

Centrul itinerant pentru recuperarea copilului cu dizabilități, amenajat pe un vas plutitor, are 5 cabinete și 6 specialiști în total, și va circula periodic în peste 11 localități din Delta Dunării, inclusiv in zone defavorizate, pentru a asigura perioade de terapie frecvente și predictibile pentru 100 de copii cu posibilități reduse de transport. Centrul asigură servicii de evaluare, recuperare complexă, consiliere, socializare și reintegrare socio-familială, precum și îngrijire de zi, toate destinate copiilor cu dizabilități ce provin din familii nevoiașe.

PENNY România și Consiliul de supraveghere REWE Group au contribuit cu 120.000 de euro la crearea acestui prim centru itinerant pentru recuperarea copiilor cu dizabilități din Delta Dunării, achiziționând vasul plutitor. Centrul, realizat de Fundația SERA ROMÂNIA, a apărut ca o nevoie specifică în această zonă, unde comunitățile nu au acces facil la mijloace de transport. Fundaţia SERA ROMÂNIA este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, cu o bogată experienţă în domeniul protecţiei copilului şi al promovării drepturilor lor, ce va asigura formarea și instruirea echipelor de specialiști angajați să lucreze cu beneficiarii.

Peste 100 de copii cu dizabilități din mai multe localități vor beneficia astfel de programe de recuperare:

▪ kinetoterapie;
▪ masaj de recuperare;
▪ logopedie;
▪ ergoterapie/ terapie ocupațională/ socializare;
▪ terapie comportamentală;
▪ consiliere psihologică: individuală/de grup/ pentru familie;
▪ întâlniri de grup/ părinți/ reprezentanți legali/ tutori.

Centrul itinerant pentru recuperarea copilului cu dizabilități este parte integrantă din proiectul ”Întotdeauna în familie” – proiect pentru reducerea instituționalizării, a riscului de separare și pentru asigurarea serviciilor de recuperare de proximitate ale copiilor din județul Tulcea, implementat de Fundația SERA ROMÂNIA și cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, asigurând finanțarea necesară pentru dotarea și mobilarea centrului, precum și salarizarea echipei centrului.

Viitorul se face azi, împreună. Iar cu ajutorul acestui proiect ne dorim să oferim o șansă la recuperare și tratament cât mai multor copii care nu au avut parte de îngrijire specializată până acum, din cauza posibilităților reduse de material și transport din Delta Dunării. Ne bucurăm că putem să contribuim și să oferim sprijin în acest proiect. Credem că implicarea în comunități este relevantă mai ales dacă avem niște parteneri care cunosc foarte bine situația de pe teren. De aceea, am dezvoltat acest parteneriat cu Fundația SERA ROMÂNIA”, a spus Daniel Gross, CEO PENNY România.

Avem mult de lucrat pentru asigurarea deplină a drepturilor persoanelor cu dizabilități și în special ale copiilor care pornesc în viață cu o dizabilitate. Existența unei dizabilități ar trebui să ne determine pe noi, cei care activăm în zona serviciilor sociale și de suport, să adaptam mediul în care trăiesc acești copii, nevoilor specifice, în așa fel încât acesta să nu se transforme într-un motiv de limitare a dezvoltării lor. Serviciile de abilitare și reabilitare destinate copiilor cu dizabilități sunt esențiale pentru o evoluție pozitivă a vieții acestora. Dacă, din cauza limitărilor diverse, nu putem să aducem copiii în serviciile de recuperare, atunci trebuie să depunem tot efortul pentru a aduce serviciile de recuperare lângă copiii care au nevoie de ele. Așa cum este acest prim centru itinerant de recuperare pentru copiii cu dizabilități din Delta Dunării. Este una dintre soluțiile de a le asigura un suport corect și concret”, a explicat Bogdan Simion, Director Executiv SERA ROMÂNIA.

Despre PENNY România

PENNY este conceptul de succes al grupului german REWE și unul dintre cei mai activi retaileri din România, cu primul magazin deschis pe piața locală în anul 2005. Întreaga rețea este deservită de trei centre logistice situate în localitățile Ștefăneștii de Jos, Turda și Bacău. În prezent, rețeaua PENNY în România este alcătuită din 286 de magazine la nivel național și o echipă dedicată formată din peste 5.300 de angajați.

Despre SERA ROMÂNIA

Fundaţia SERA ROMÂNIA este o organizație neguvernamentală, non-profit, înfiinţată în martie 1996, recunoscută pentru expertiza sa de peste 25 de ani în domeniul protecției copilului şi al promovării drepturilor copiilor. În parteneriat cu autoritățile publice locale și centrale, organizația ajută la menținerea copilului în familia naturală și la dezvoltarea de soluții alternative la instituționalizarea copilului. În toți acești ani, Fundația SERA ROMÂNIA a contribuit la o viață mai bună pentru aproximativ 100.000 de copii din țară.

  
Proudly powered by WordPress