O casa minuscula, saracacioasa si insalubra, cu 2 camarute si o anexa, gazduia o intreaga familie – parintii si cei 9 copii din satul Randunica, jud. Tulcea. 11 oameni inghesuiti in 2 camere. Asa am gasit familia familia V (am decis sa le pastram anonimatul) cand au fost inclusi in proiectul „Întotdeauna în familie – proiect pentru reducerea instituționalizării, a riscului de separare și pentru asigurarea serviciilor de recuperare de proximitate copiilor din județul Tulcea”.

Familia se confrunta cu mari lipsuri financiare, principalele venituri fiind alocatiile de stat ale copiilor. Traiesc in conditii sub nivelul minim de trai, ca multe alte familii sarace din judet. Partea buna este ca 7 din cei 9 copii merg regulat la scoala, avand asigurat transportul cu microbuzul scolii, insa parintii au un nivel educational scazut.

Avand in vedere spatiul mult prea mic oferit de mica lor casa sociala, pentru 11 persoane, familia V a primit subvenții în cadrul proiectului pentru a putea lua in proprietate locuinta si terenul aferent, dar si pentru a achizitiona o locuinta noua modulara, cu o suprafata de 31 mp, cu mai multe camere si baie, amplasata in curtea lor. In plus, au putut cumpara si mobila si dotarile necesare: paturi supraetajate pentru toti copiii, soba, aragaz, masina de spalat semi-automata, masa extensibila de bucatarie, scaune, dulapuri, precum si un kit complet de materiale de ingrijire igienico-sanitare.

De asemenea, mama a beneficiat si de servicii medicale ginecologice, de consiliere si planning familial, pentru a evita alte sarcini nedorite. Mai mult, ambii parinti au fost consiliati si sunt sprijiniti in continuare pentru imbunatatirea conditiilor de trai si respectarea regulilor de igiena acasa, dar in special pentru a preveni abandonul copiilor.

* FUNDAȚIA SERA ROMÂNIA, în calitate de beneficiar, derulează, în perioada iunie 2020 – septembrie 2022, proiectul “Întotdeauna în familie – proiect pentru reducerea instituționalizării, a riscului de separare și pentru asigurarea serviciilor de recuperare de proximitate copiilor din județul Tulcea”, cu un buget de 5.954.979,39 de lei. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă elaborarea de măsuri inovatoare pentru prevenirea separării copilului de familie, dezinstituționalizare și dezvoltarea de servicii sociale alternative de sprijin în județul Tulcea.

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

  
Proudly powered by WordPress